"Dit is het moment waar we voor leven. Dit geeft die kick!"

'The Consultant Dream'

Vette, lauwe fish & chips op tafel, vergezeld door lege platgedrukte blikjes frisdrank die nauwelijks plek overlaten voor een aantal laptops en documentatie. Consultants en key-users werken tot in de vroege uurtjes om de dataconversie te realiseren. Dit is waar we gezamenlijk maanden naartoe hebben gewerkt. En morgen is het eindelijk zo ver. De knop gaat om, het licht gaat op groen, het hele bedrijf gaat over op SI Foodware. Dit zijn wij op ons best, de consultants. Dit is het moment waar we voor leven. Dit geeft die kick; de onderneming en zijn mensen helpen naar de volgende fase van het bestaan.

Geschreven door: Benny Dor

Een aantal maanden geleden werd de keuze gemaakt. De scope werd bepaald en het startsein gegeven. Samen met de key-users creëerden we een systeem dat hen optimaal gaat ondersteunen in hun werkzaamheden. Een systeem dat klaar is voor de ambities van het bedrijf. En hoe mooi is het dan om daar als consultant - maar ook in andere rollen - deel van uit te mogen maken. Samen als een team iets nieuws creëren, de processen overdenken en ook jouw steentje bij te dragen. Ook hierin neem je alle ervaringen, opgedaan bij andere klanten in de voedingsmiddelenbranche, met je mee.

En uiteraard zit het een keer tegen, het gaat een keer niet zoals jij wilt dat het gaat. We nemen een stapje terug, analyseren en overleggen en gaan weer door. Door naar dat gezamenlijke doel. We werken door, trainen de overige gebruikers en bereiden ons voor op de go-live. Conversieplannen worden gemaakt om de transitie van oud naar nieuw zo soepel mogelijk te laten verlopen. En dan is daar het moment… Het licht gaat op groen!

De eerste verkooporders stromen binnen, de vrachtwagens staan aan het dok, de reachtrucks rollen door de loods en de productielijnen spugen ritmisch hun producten uit. Wat was het resultaat van de trainingen? Wordt het beschreven proces ook daadwerkelijk in de praktijk gebracht? Hebben we echt niets over het hoofd gezien? Op al deze verwachtingen hebben we nu een antwoord. 

De eerste dagen zijn lang en gewenning en dit zorgt ervoor dat processen langer duren en dan zijn fouten sneller gemaakt. Maar....daar zijn wij voor! Om samen met de gebruikers de eerste dagen door te komen en te beleven. Lange dagen met gezamenlijke doelen (én onvermijdelijk: problemen) zorgt voor een wij-gevoel, een (h)echt team! Wanneer we na een aantal dagen de ondersteuning hebben afgebouwd, men klaar is om volledig op de eigen benen te staan en het parkeerterrein verlaten, kijken we nog even in de achteruitkijkspiegel en zien de loodsen steeds kleiner worden. Vol met nieuwe ervaringen en ideeën gaan we op naar de volgende uitdaging om ook daar weer samen een nieuw succes te maken. Het klinkt bijna als een sprookje en dat is het ook. En ik noem het: "The Consultant Dream".